BTW afstandsverkopen effect voor webshops

Actieve-boekhouder-in-Zwolle

Check wat de veranderingen voor jouw inhouden

Verkoop jij spullen via je webshop? Heb je bijvoorbeeld een Shopifywebshop en gebruik je AliExpress, Amazon of Alibabba om producten te verkopen? Dan is deze blog belangrijk voor jou. De regels voor het betalen van btw voor landen binnen en buiten de EU zijn per 1 juli 2021 veranderd. Waar moet jij als webshopeigenaar rekening mee houden en hoe zorg je ervoor dat je straks geen problemen krijgt met de belastingdienst in Nederland of het buitenland? HofmanFMD, boekhouder Zwolle zet het voor je uiteen.

Voor wie gelden de nieuwe BTW regels?

De btw die jij voor afstandsverkopen betaalt zijn per 1 juli 2021 veranderd. Gelden de nieuwe btw-regels ook voor jou?

 • De nieuwe regels gelden voor jou als jij een jaarlijkse omzet van minimaal 10.000 euro met je website behaald.
 • Als je vlakbij die grens zit kun je je beter nu al voorbereiden op het moment dat je meer dan 10.000 euro omzet boekt en de nodige maatregelen nemen.

Wat houden de nieuwe btw-regels in voor jouw webshop?

Er zijn twee situaties waarin de nieuwe regels gelden: voor landen binnen en landen buiten de EU.

Je betaalt btw in het EU-land waarin je je goederen afzet.

 • Heb je afstandsverkopen aan landen in de EU, aan ondernemers of particulieren die geen btw hoeven te betalen, dan moet jij in dat land de btw betalen.
 • Je hoeft alleen btw te betalen als je meer dan 10.000 euro omzet in alle EU-landen samen.

Op zich is dit niet per se ongunstig. Dat komt door de ingestelde ondergrens: je betaalt pas btw als je in alle EU-landen samen meer dan 10.000 euro omzet. Eerder moest je per land in de gaten houden wat de grens was en dan wel of niet btw afdragen in dat land. Nu is er een regeling waarbij er één ondergrens is voor al je EU-verkopen. Die BTW betalen kan via de unieregeling van de belastingdienst waar je gemakkelijk je aangifte kunt doen.

Je betaalt btw in het land buiten de EU waar je je goederen of diensten afzet.

 • Lever je goederen of diensten buiten de EU dan betaal je de btw in dat land.
 • Je betaalt bovendien invoerrechten voor producten die je levert aan landen buiten de EU.
 • Dit geldt voor alle verkochte goederen vanaf 150 euro per zending.

Door deze wijziging moet je extra goed opletten als je afstandsverkopen hebt buiten de EU. En helemaal als je producten verkoopt die je betrekt uit het buitenland zoals bij dropshipping. Je betaalt btw in het land waar de goederen heen gaan.

Vroeger was er voor de BTW een ondergrens op afstandsverkopen van 22 euro maar die is er nu vanaf. Deze regel geldt nu voor alle verkochte goederen. Een ondergrens is er nog wel voor de invoerrechten. Die bedragen per 1 juli 2021 150 euro per zending, exclusief verzend- en transportkosten. Bij een zending die voldoet aan deze voorwaarden hoef je geen btw te betalen in het land waar de verzending vandaan komt en ook niet in het land waar het naar toe gaat.

Wat moet ik veranderen in mijn financiële huishouding?

Helaas wordt het houden van een webshop op deze manier minder makkelijk. Een webshop beheren vraagt al genoeg van je aandacht voor zaken als marketing, klantenservice, voorraadbeheer, transport en juridische zaken. Levert die extra btw-plicht je veel meer werk op?

Dat valt wel mee. Je doet nu vanzelfsprekend regelmatig btw-aangifte. Dat blijft ongewijzigd en de belastingdienst gaat je bovendien met deze nieuwe regeling helpen. Via de OSS (One Stop Shop) van de belastingdienst kun je met één aangifte alle buitenlandse btw-aangiftes in één keer doen. Als jouw boekhouder dit al voor je doet dan hoef jij je nergens druk om te maken. Dan gaan we  er wel vanuit dat hij op de hoogte is van de wijzigingen en dat hij in de peiling houdt of jij met verkopen in de EU over de 10.000 euro gaat. Zorg dus wel voor een goede boekhouder die verstand van webshops heeft. Hij kan je adviseren en ervoor zorgen dat je geen problemen met de belastingdienst krijgt.

Verder kun je anticiperen op deze nieuwe btw-regeling door bijvoorbeeld je prijzen aan te passen zodat je winst gelijk blijft. Daarnaast is het verstandig om je klanten over de wijzigingen te informeren via bijvoorbeeld een nieuwsbrief.

Hou tenslotte ook je btw-aangifte nauwlettend in de gaten. Als jouw boekhoudsoftware dat inzichtelijk heeft gemaakt dan is het vaak geen probleem. En vraag dus even na bij je boekhouder of hij van alle wijzigingen op de hoogte is.

Hoe helpt de belastingdienst je met de nieuwe btw-regels?

Info en voorbeelden op www.belastingdienst.nl

Uiteraard heeft de belastingdienst de verantwoordelijkheid om ondernemers zo goed mogelijk in te lichten. Dat doen ze onder andere door middel van het plaatsen van fictieve voorbeelden op hun website. Hier vind je het voorbeeld van Lara. Daarin komen eigenlijk alle aspecten van de wijzigingen aan bod. Bekijk hier het voorbeeld van de website van de Belastingdienst.

Info op www.kvk.nl
Verkoop je artikelen via platforms zoals Etsy, Marktplaats, Vinted, Amazon of Ebay? Dan kun je op de site van de Kamer van Koophandel de regels vinden waarmee je rekening moet houden zoals voor de facturen en het vermelden van de verkoopprijzen in de webshop. Hieronder vind je de stappen die je volgens de KvK moet zetten om goed voorbereid te zijn:

 • Verdiep je in de nieuwe EU-regels en/of vraag advies over de gevolgen van de nieuwe EU-regels voor jouw bedrijf.
 • Ga per land na onder welk btw-tarief uw goederen vallen.
 • Kies voor registratie voor het éénloketsysteem (de Unieregeling) of voor registratie bij de belastingdiensten in de EU-lidstaten van jouw klanten. In dat laatste geval moeten je facturen voldoen aan de factuureisen van de landen waar je verkoopt.
 • Vermeld in je webshop de prijzen inclusief btw.
 • Pas je administratie aan, zodat je vanaf 1 juli 2021 jouw totale omzet per land en per btw-tarief bijhoudt.

Hulp bij de nieuwe BTW-regels op afstandsverkopen

Hofman FMD is register belasting consulent (RBC) en een boekhouder met veel ervaring met btw rond webshops. Wij weten alles van de (nieuwe) btw-regels op afstandsverkopen. Onze kennis up-to-date. Als RBc zijn wij verplicht om permanente educatie te volgen. De nieuwe regels passen wij nauwkeurig toe tot op twee cijfers achter de komma. Wij geven je desgewenst doordacht advies zodat jij het meest uit je omzet haalt en toch voor 100% aan de eisen van de belastingdienst voldoet. En zodat jij je weer onbezorgd verder kan inlaten met de leuke kanten van het beheren van je webshop (geld verdienen :D).

Jouw boekhouding goed geregeld!

Hofman FMD - Boekhouder Zwolle en omgeving

 • Ben jij klaar om voor eens en altijd jouw boekhouding op orde te krijgen?
 • Samen te werken met experts die op al je vragen snel antwoord geven? 
 • Waar geen onverwachte kosten en addertjes onder het gras verscholen zitten?
 • Die je proactief benadert en je zo behoedt voor fouten en wijst op kansen?
 • Die je meer geld oplevert dan het je kost?
Boekhouder Zwolle