BTW verlegd ZZP. Alles wat je moet weten over het verleggen van de BTW.

Actieve-boekhouder-in-Zwolle

BTW verlegd zzp? 8 vragen en antwoorden.

Je betaalt btw over je omzet. Maar in een aantal gevallen betaal niet jij maar betaalt de ondernemer/opdrachtgever aan wie je de diensten en goederen levert de btw. Hoe maak je gebruik van deze verleggingsregeling.

Wat is btw verleggen?

Stel je voor dat je een dienst hebt verricht voor een klant, bijvoorbeeld een reparatie. Je stuurt dan een factuur waarop je het bedrag vermeldt en de btw die je daarover in rekening brengt. De btw draag je vervolgens af aan de belasting. Maar er zijn ook situaties waarin je de btw niet zelf betaalt maar verlegt naar de klant/opdrachtgever. Hij moet vervolgens de btw afdragen aan de belasting.

Wanneer kan ik de btw verleggen naar mijn klant?

Op de site van de belastingdienst staat een overzicht met situaties waarin je de btw kunt verleggen. Voor jou als zzp-er vind je hieronder een lijst met situaties die vooral voor jou gelden, onder andere

Voor de volledige lijst zie de pagina van de belastingdienst.

Over welk bedrag kan ik de btw verleggen?

Je verlegt de btw altijd voor het totale bedrag dat je in rekening brengt voor de geleverde goederen en diensten. Ook kun je de btw voor bijkomende kosten als reis- en verblijfkosten verleggen.  Je vermeldt op de factuur niet meer het btw bedrag maar wel dat je de btw verlegt aan de opdrachtgever. Vermeld ook zijn naam en btw-nummer.

Wat zijn de voor- en nadelen van het verleggen van de btw?

De voordelen van het verleggen van de btw liggen voor de hand: je hoeft het bedrag niet zelf eerst te incasseren en later te verrekenen. De btw wordt immers betaald door de opdrachtgever. Nadeel is dat je vooraf wel duidelijke afspraken moet maken met de opdrachtgever. Bovendien moet je er rekening mee houden dat verleggen niet altijd mogelijk is; dat ligt o.a. aan de branche waarin je werkt.

In welke branches kan ik btw verleggen?

Btw verleggen doe je vooral in branches waarin je veel werkt met onderaannemers zoals in de bouw, infra en installatie.

Wat als de ander de verlegde btw niet betaalt?

Als jouw opdrachtgever de verlegde btw niet wil betalen heeft hij een probleem. Hij is belastingplichtig. Maar dan moet je de afspraken vooraf wel duidelijk met elkaar hebben afgestemd en vastgelegd. Doe dit altijd schriftelijk, dus via mail of brief. Als je de afspraken dit niet zwart op wit hebt kan je hier problemen mee krijgen met de belastingdienst.

Geldt deze verleggingsregeling ook voor jou als zzp-er?

Als je niet zeker weet of deze regeling ook voor jou geldt of als het onduidelijk is hoe je de regeling toepast, neem dan contact op met je boekhouder. Hij kan nagaan hoe een en ander voor jou uitpakt en hoe je het aanpakt.

Wie helpt mij bij problemen?

Heb je problemen met de aangifte? Wil je weten of jij de btw kunt verleggen? Is de btw die jij hebt verlegd niet aangegeven? Hofman FMD is Register Belasting consulent en kent de regels én de mogelijkheden omtrent de BTW.

Jouw boekhouding goed geregeld!

Hofman FMD - Boekhouder Zwolle en omgeving

  • Ben jij klaar om voor eens en altijd jouw boekhouding op orde te krijgen?
  • Samen te werken met experts die op al je vragen snel antwoord geven? 
  • Waar geen onverwachte kosten en addertjes onder het gras verscholen zitten?
  • Die je proactief benadert en je zo behoedt voor fouten en wijst op kansen?
  • Die je meer geld oplevert dan het je kost?
Boekhouder Zwolle