BV oprichten met terugwerkende kracht

Actieve-boekhouder-in-Zwolle

Een BV oprichten met terugwerkende kracht

Een van onze klanten kwam bij me met de vraag: Heeft het zin om mijn eenmanszaak zaak dit jaar te veranderen in een BV? De klant had nu een IB-onderneming (dat is een eenmanszaak of VOF). Hij vroeg zich af wat de mogelijkheden zijn om alsnog een BV op te richten met terugwerkende kracht. Hij had het afgelopen jaar veel winst gemaakt en hij dacht dat het oprichten van een BV een goede optie kon zijn. Alleen, kan dat ook met terugwerkende kracht? HofmanFMD, boekhouder Zwolle zet het voor u uiteen.

Een BV met terugwerkende kracht oprichten

Het kan in sommige gevallen verstandig zijn om een BV op te richten met terugwerkende kracht. Dat wil zeggen dat u over het lopende jaar uw eenmanszaak verandert in een BV. Dat noemen we  een BV met terugwerkende kracht. Dat kan soms heel verstandig zijn omdat u dan bijvoorbeeld gebruik kunt maken van gunstige belastingregels. Een BV oprichten met terugwerkende kracht kan op twee manieren:

met een ruisende inbreng.

U hebt dit jaar tot drie maanden de tijd om met terugwerkende kracht een BV op te richten over het afgelopen jaar. Dan moet u wel voor 1 april 2021 de intentieverklaring ondertekend naar de belastingdienst sturen. Dan kunt u voor dit jaar alle cijfers nog aan de nieuwe BV toerekenen. U moet dan wel voor 1 oktober 2021 de BV daadwerkelijk oprichten ( met terugwerkende kracht van 9 maanden).

– met een geruisloze inbreng

Een nieuwe BV oprichten met terugwerkende kracht kan ook met een geruisloze inbreng. Het voordeel is dat u dan pas voor 1 oktober 2021 de intentieverklaring naar de belastingdienst hoeft te sturen. U kunt dan tot en met 1 april 2022 wachten om wel of niet de BV daadwerkelijk op te richten. Houd er wel rekening mee dat u geen heffing van de inkomstenbelasting van 2021 ontvangt. Wel kunnen uw stille reserves zoals de F.O.R. in de BV inbrengen middels een lijfrente.

Lees meer over de intentieverklaring op de site van de belastingdienst.

Redenen om een bv op te richten met terugwerkende kracht

Wanneer is het verstandig een BV met terugwerkende kracht op te richten? Dat kan in de volgende vier situaties:

 1. Wanneer u IB-ondernemer blijft kan het zijn dat u erg veel belasting moet betalen in het komende jaar.
 2. Er is of kan een reden ontstaan waarom u niet privé aansprakelijk wilt zijn.
 3. Er komen stille reserves in uw onderneming vrij als de onderneming beëindigd wordt (de F.O.R. bij een pensioen bijvoorbeeld).
 4. U gaat een samenwerking aan.

Hoe weet ik of ik een BV moet oprichten met terugwerkende kracht?

Wilt u weten of het in uw situatie verstandig is om een BV op te richten met terugwerkende kracht? Raadpleeg dan altijd een specialist. In de meeste gevallen zal dat uw boekhouder of accountant zijn. Uiteraard kunt u zelf bepalen wat u gaat doen. De volgende factoren zijn bij zo’n advies van belang:

 • Verwacht u in het komende jaar een winst van 150.000 euro of hoger te maken en bent u nog IB-ondernemer (eenmanszaak, VOF of maatschap)?
 • Gaat u binnenkort uw onderneming beëindigen?
 • Gaat u het lopende jaar een samenwerking aan?
 • Zijn er onlangs veranderingen in uw privésituatie ontstaan waardoor juridisch gezien de BV een betere rechtsvorm is?

Plan het moment van de oprichting van de BV

Het plannen van het moment om uw onderneming naar een BV met terugwerkende kracht om te zetten is erg belangrijk. Dat heeft te maken met de reserves van de onderneming. Bij de beëindiging van uw onderneming, alvorens het een BV wordt, worden deze reserves uitgekeerd. Dit is de zogenaamde stakingswinst. Hier moet u inkomstenbelasting over betalen.

Maar er is een uitweg: u kunt deze stakingswinst omzetten in een lijfrente die u in de BV opneemt. Hoe zit dat en waar moet u op letten?

Stel dat u voor 1 april 2021 een BV opricht met terugwerkende kracht naar 1 januari 2021. U kunt dan die stakingswinst in 2020 nemen. U mag uiterlijk 6 maanden na het beëindigen van de IB-onderneming de stakingswinst omzetten in een lijfrente voor een BV. Na 1 juli 2021 mag u de stakingswinst dan niet meer omzetten naar een lijfrente in uw BV. Dus ook al kunt u tot 1 oktober 2021 wachten met het definitief oprichten van de BV, als u de stakingswinst van 2020 wilt omzetten naar een lijfrente in uw BV, zal u voor 1 juli de BV moeten oprichten.

Ook een BV met terugwerkende kracht oprichten?

Bent u benieuwd of het verstandig is een BV met terugwerkende kracht op te richten?  Neem dan vrijblijvend contact op met Hofman FMD voor financieel en fiscaal advies.

Jouw boekhouding goed geregeld!

Hofman FMD - Boekhouder Zwolle en omgeving

 • Ben jij klaar om voor eens en altijd jouw boekhouding op orde te krijgen?
 • Samen te werken met experts die op al je vragen snel antwoord geven? 
 • Waar geen onverwachte kosten en addertjes onder het gras verscholen zitten?
 • Die je proactief benadert en je zo behoedt voor fouten en wijst op kansen?
 • Die je meer geld oplevert dan het je kost?
Boekhouder Zwolle