8 tips voor de inkomstenbelasting aangifte 2020 waar je nog niet aan gedacht hebt
8-tips-voor-inkomstenbelasting-aangifte-2020-nieuw

Inkomstenbelasting aangifte 2020. Heb jij als zzp-er of MKB-er ook wel eens dat onaangename gevoel dat je teveel belasting betaalt? Dat je niet genoeg profiteert van vrijstellingen en subsidiemogelijkheden? Naast de Kleine Investerings Aftrek zijn er nog tal van aftrekposten, waar je niet direct rekening mee houdt tijdens de aangifte. Met de volgende tips kun je al heel wat besparen op je inkomstenbelasting aangifte 2019.

1. Hou rekening met de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet

Je moet inkomstenbelasting betalen maar vergeet niet dat je ook een inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekeringswet (ZVW) moet betalen. De ZVW kan oplopen tot bijna € 3.200 over 2019. Het is een behoorlijke tegenvaller als je die over het hoofd had gezien. Hou er dus in je financiële planning rekening mee!

2. Vraag uitstel aan voor de inkomstenbelasting aangifte 2020

Voor onze klanten vragen wij standaard uitstel aan. Dan komt de aangifte in ieder geval niet te laat.  Wanneer je zelf de aangifte doet, vraag dan vóór 1 mei uitstel aan. Dat doe je met het formulier ‘Aanvraag uitstel aangifte inkomstenbelasting’. Dat vind je hier: uitstel aangifte IB

3. Voer privé uitgaven op

Maak je privé kosten waar je ook zakelijk baat bij hebt, zoals je telefoon, de internetaansluiting, of een abonnement op een vakblad? Voer die kosten (voor een deel) zakelijk op voor je inkomstenbelasting aangifte 2020. Daarmee druk je de winst en daardoor betaal je minder belasting.

4. Kies voor middeling van belasting

Soms heb je over de jaren heen grote verschillen in inkomen. Je winst kan bijvoorbeeld het ene jaar € 20.000 zijn waardoor je haast geen belasting betaalde en de andere jaren rond de € 80.000. Dan kan middeling ib interessant zijn (het middelen van belasting over 3 opeenvolgende jaren). Neem contact op met een adviseur: hij  kan voor je uitrekenen of middeling interessant is.

5. Reserveer voor Inkomstenbelasting aangifte 2019 en ZVW

Laat de belastingaanslag je niet overvallen. Zet daarom maandelijks geld apart. Begin nu alvast met de reservering voor de aanslag 2021 zodat je volgend jaar de aanslag zonder problemen kunt betalen. Werk je met een voorlopige aanslag? Zorg dan dat je die regelmatig controleert. Het is heel vervelend wanneer je achteraf constateert dat de voorlopige aanslag te laag was en je alsnog moet bijbetalen.

6. Voer privé autokosten op

Wanneer je je privéauto voor je onderneming gebruikt, kun je de zakelijke kilometers opvoeren als kosten bij je onderneming voor € 0,19 de kilometer. Wanneer je je auto vaker zakelijk gebruikt kun je ook de BTW van je zakelijk gebruik terugvragen. Dat kan naar rato van het zakelijk/privé gebruik of – wanneer je geen volledige km-administratie hebt-  tegen een bijtelling van 1,5 % van de cataloguswaarde van je auto.

7. Check of je een toeslag kunt krijgen

Een op de vier huishoudens heeft geen idee of er recht is op een toeslag, bleek onlangs uit onderzoek van het Nibud. ZZP-ers hebben vaak een wisselend inkomen en zien daardoor door de bomen het bos niet meer. Ook werknemers in vaste dienst en studenten missen de toeslagenboot nog wel eens. Check hier of je toeslagen misloopt: www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/toeslagen

8. Betaal je voorlopige aanslag ineens (en op tijd)

In januari krijg je je voorlopige aanslag over 2021. Moet je belasting betalen en heb je voldoende spaargeld liggen? Betaal dan direct. Daardoor krijg je ‘betalingskorting’. Die korting is gebaseerd op de invorderingsrente (momenteel 4%) en wordt berekend over de helft van de normale maandelijkse betalingsperiode (per saldo over 5 maanden, dus circa 5/12 x 4%). Je hebt er automatisch recht op als je de aanslag ineens voldoet. Het levert in ieder geval méér op dan de rente die de banken momenteel bieden. Betaal wel op tijd. Het volledige bedrag van de aanslag moet vóór het verstrijken van de eerste termijn op de rekening van de Belastingdienst staan (meestal eind februari).

Bonus tip! (9.) Check je testament

Hoe actueel is je testament? En hoe voordelig is die voor jouw nabestaanden? Check eens in de 5 jaar of je testament nog up-to-date is. Het kan een hoop erfbelasting besparen.

Hoe helpt Hofman FMD?

Wil je meer overzicht over je financiën en inzicht in de (belasting)regelingen? Dan kan Hofman FMD je daarbij van dienst zijn. Investeren moet je nooit alleen voor de (fiscale) subsidie doen. Er moet ook een noodzaak voor de investering zijn. Soms kan je met een kleine investering net boven de grens uitkomen. Ook kun je soms een investering tot een volgend jaar uitstellen en zo de totale investeringsaftrek aanzienlijk verhogen. Met inzicht en overzicht over je boekhouding en regelmatig overleg kunnen we op tijd anticiperen op de mogelijkheden.

Dat is uitgerekend Hofman FMD.

Jouw boekhouding goed geregeld!

Hofman FMD - Boekhouder Zwolle en omgeving

  • Ben jij klaar om voor eens en altijd jouw boekhouding op orde te krijgen?
  • Samen te werken met experts die op al je vragen snel antwoord geven? 
  • Waar geen onverwachte kosten en addertjes onder het gras verscholen zitten?
  • Die je proactief benadert en je zo behoedt voor fouten en wijst op kansen?
  • Die je meer geld oplevert dan het je kost?
Boekhouder Zwolle