Met de Kleine Investerings Aftrek (KIA) kun je veel geld verdienen
Kleine Investerings Aftrek

Je kunt als ondernemer vaak meer besparen op je belasting dan je denkt. Juist door meer te investeren creëer je fiscale aftrekposten en val je onder een gunstige regeling. Lees meer over de KIA en andere gunstige investeringsregelingen en verdien je investeringen snel terug.

Betaal je als ondernemer teveel belasting?

Zo’n vraag maakt je al gelijk onrustig want teveel belasting betalen is het laatste wat je wilt. Je moet weten dat er een paar regelingen zijn die je die ellende besparen. Je creëert een aantal aftrekposten met als resultaat dat je -fors- minder belasting gaat betalen. Hoe zorg je ervoor dat jouw investeringen vooral ten goede komen aan jouw bedrijf? De Kleine Investerings Aftrek (KIA) komt in het kort hierop neer: investeer meer dan € 2.300 in een jaar en krijg 28%KIA.

Benut de Kleine Investerings Aftrek (KIA).

De Kleine Investerings Aftrek (KIA) stimuleert bedrijven om te investeren door een gunstige belastingaftrekregeling. Jij kunt daar ook van profiteren door -tijdig- te investeren. Bij een investering van € 57.322 krijg je de maximale aftrek van € 16.051. Tot een investeringsbedrag van € 106.150 blijft dat hetzelfde. Boven dat bedrag wordt de aftrek afgebouwd tot 0 bij een investeringsbedrag van € 318.449 (cijfers 2019). Daarnaast zijn er nog twee regelingen die jou voordeel kunnen opleveren.

De Energie Investerings Aftrek (EIA)

Naast de KIA is er nog een regeling die gunstig is voor jouw investeringen als ze voldoen aan de eisen voor energievriendelijk investeren. Als je meer dan € 2.500 (tot een maximum van € 122 miljoen) investeert in bedrijfsmiddelen die voorkomen op de Energielijst profiteer je van een energie investeringsaftrek van 45%. Het is de moeite waard te bekijken of jouw investeringen voor komen op de Energielijst. Wellicht brengt de lijst je ook nog op een goed idee voor een nieuwe investering.

De Milieu Investerings Aftrek (MIA)

De derde regeling die je geld kan opleveren bij jouw investeringen is de Milieu Investerings Aftrek (MIA). Denk hierbij bijvoorbeeld aan volledig elektrische of waterstof aangedreven auto’s (ook personenauto’s!). Zo’n investering levert tussen 13,5% en 36% aftrek op. Er zijn wel 2 voorwaarden:

Voor investeringen waar de MIA op van toepassing is, kun je ook gebruikmaken van de Vamil waardoor 75% van de investering willekeurig mag worden afgeschreven.

Tips voor het benutten van de Kleine Investerings Aftrek (KIA).

De volgende tips helpen je om te profiteren van de KIA

 • De KIA is van toepassing per onderneming, niet per ondernemer.
 • Het investeringsbedrag is exclusief BTW, behalve wanneer je BTW vrijgesteld ondernemer bent.
 • KIA is niet van toepassing bij personenauto’s, behalve wanneer het taxi’s betreft. Lesauto’s vallen ook niet onder de KIA.
 • Een investering moet minimaal € 450 bedragen; anders wordt die als ‘reguliere kosten’ geboekt.

Hoe profiteer ik nu van de Kleine Investerings Aftrek (KIA)?

De KIA is wellicht ook voor jouw onderneming een gunstige regeling. Kijk in je boekhouding of je aan de criteria voor de KIA voldoet. Wanneer je dit jaar net te weinig hebt geïnvesteerd, zou je met een kleine investering een aftrekpost van 28% van de totale jaarlijkse investering kunnen realiseren.

En zorg ervoor dat je een adviseur hebt die op de hoogte is van de mogelijkheden en je daarover actief informeert.

Voorbeeld Kleine Investerings Aftrek (KIA)

In het voorbeeld hieronder zie je hoe de drie regelingen jouw bedrijf helpen bij het doen van investeringen.

Winst in 2019: € 85.000 voor de Inkomstenbelasting

Aanschaf van een Electrische e-Vito L3 bestelbus excl. BTW € 43.000

KIA: 28%                     € 12.040 investeringsaftrek

MIA: 36%                    € 15.480 investeringsaftrek

Vamil : 75%                 € 32.250 afschrijvingen

 • In totaal is er € 27.520 Investeringsaftrek. Bij Inkomstenbelasting van 51,75% bespaar je € 14.241.
 • Wanneer je 75% van de investering direct afschrijft bespaar je nog eens
  € 12.285 (bij 38,1 % Inkomstenbelasting). Misschien is het interessanter om niet af te schrijven, zodat je in volgende jaren nog wat afschrijvingen kunt opvoeren tegen een hoger tarief Inkomstenbelasting.
 • Met een investering van € 43.000 kun je direct € 26.526 aan belasting besparen!

Hoe helpt Hofman FMD?

Wil je meer overzicht over je financiën en inzicht in de (belasting)regelingen? Dan kan Hofman FMD je daarbij van dienst zijn. Investeren moet je nooit alleen voor de (fiscale) subsidie doen. Er moet ook een noodzaak voor de investering zijn. Soms kan je met een kleine investering net boven de grens uitkomen. Ook kun je soms een investering tot een volgend jaar uitstellen en zo de totale investeringsaftrek aanzienlijk verhogen. Met inzicht en overzicht over je boekhouding en regelmatig overleg kunnen we op tijd anticiperen op de mogelijkheden.

Dat is uitgerekend Hofman FMD.

Jouw boekhouding goed geregeld!

Hofman FMD - Boekhouder Zwolle en omgeving

 • Ben jij klaar om voor eens en altijd jouw boekhouding op orde te krijgen?
 • Samen te werken met experts die op al je vragen snel antwoord geven? 
 • Waar geen onverwachte kosten en addertjes onder het gras verscholen zitten?
 • Die je proactief benadert en je zo behoedt voor fouten en wijst op kansen?
 • Die je meer geld oplevert dan het je kost?
Boekhouder Zwolle