Top 8 fouten bij btw-aangifte
Dit doe jij natuurlijk nooit.
Je zult niet de eerste of enige ondernemer zijn die de mist ingaat bij de aangifte voor de btw. Fouten maakt iedereen, maar dit zijn wel dure fouten: ze kunnen je een hoop geld kosten. Maar ze zijn ook vermijdbaar. Leer van de Top 8 fouten die anderen maakten bij hun btw-aangifte.
Nummer 1: te laat aangifte doen
Tja, gewoon vergeten, even niet aan gedacht of druk, druk, druk. Hoe menselijk deze fout ook is, vergeten aangifte te doen kost je gewoon geld. Want de belastingdienst is snel met z’n boetes. De tip is: zet de uiterste aangiftedatum in je agenda.
Nummer 2: foute factuurdatum
Eén van de meest gemaakte fouten bij btw-aangifte: de betaaldatum gebruiken in plaats van de factuurdatum. Maar het is een frequent voorkomende fout die je boekhouding grondig kan verstoren. De les is simpel: betaald of niet, gebruik consequent de datum van de factuur als je aangifte doet.
Nummer 3: foute tijdvak
Je zal wellicht denken: hoe dom kun je zijn, maar ook deze fout bij btw-aangifte komt veel voor: je doet aangifte van facturen uit een ander tijdvak. Vermoedelijke oorzaak: je neemt facturen mee van de maand waarin je aangifte doet terwijl die in het volgende kwartaal thuishoren. Oplossing: kijk even goed naar de datum.
Nummer 4: oninbare vorderingen vergeten
De rekening wordt niet betaald. Dat overkomt heel wat ondernemers en je weet niet precies hoe je btw terug kunt vragen voor die oninbare vorderingen. Dan laat je het er maar bij zitten of je probeert het wel maar niet volgens de regels. Gevolg: je mist een behoorlijk bedrag. Zo’n fout maak jij natuurlijk niet want je houdt je strikt aan de naleving van de regels, helemaal nu ze onlangs gewijzigd zijn. Simpel zat: zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de huidige regelgeving. Kijk even hier.
Nummer 5: speciale regelingen negeren
Echt waar: veel ondernemers zijn niet op de hoogte van speciale btw-regelingen zoals de Kleine Ondernemers Regeling (KOR). En daardoor laat je geld liggen, gewoon omdat je niet weet wat de belastingdienst voor je in petto heeft, ook positief. Dus kijk even goed op de site van de belastingdienst bij bijzondere regelingen en check of die voor jou van toepassing is.
Nummer 6: fouten maken bij aangifte buitenlandse btw
Ja, het is ook ingewikkeld. Maar juist daarom moet je even goed weten hoe het zit met die producten en diensten waaraan je in het buitenland verdiend hebt. Check gewoon even op de site van de belastingdienst hoe het allemaal zit met die internationale transacties en de specifieke regelingen voor het verwerken van buitenlandse btw. Dan gaat het de volgende keer gewoon goed.
Nummer 7: zakelijke etentje declareren
Hoe zit dat nou: is zo’n zakelijk etentje aftrekbaar of niet? Hier gaan nogal wat ondernemers het schip in. De regel is namelijk: de maaltijden en dranken in horecagelegenheden zijn wel aftrekbaar maar de btw niet. Dus bewaar de bonnen voor je administratie en vul het juiste bedrag in, zonder btw.
Nummer 8: privé en zakelijk mixen
Oké, het ligt soms heel dichtbij elkaar de uitgaven die je privé doet of die je maakt voor je zaak. En dan gebruik je ze veiligheidshalve maar allebei voor de belasting. Maar daar gaat het wel mis als je belastingcontrole krijgt. De inspecteur wil precies weten hoe dat bij jou zit met die nieuwe telefoon of je leaseauto. Het is goed dat je de regel weet en ook toepast: het aftrekken van btw op privé-uitgaven is niet toegestaan. Zorg dus je duidelijk onderscheid maakt tussen zakelijke en privé uitgaven en verantwoord dat in je administratie (bonnen!).
Jij toch niet?
Misschien is het een goed plan om toch even na te gaan of je niet per ongeluk een van deze veel voorkomende fouten maakt of hebt gemaakt en verricht zo nodig wat herstelwerkzaamheden. Van -andermans- fouten kun je tenslotte heel wat leren. Doe dus je voordeel met deze top 8. Een gewaarschuwd mens telt voor twee 😉
Jouw boekhouding goed geregeld!
Hofman FMD - Boekhouder Zwolle en omgeving
- Ben jij klaar om voor eens en altijd jouw boekhouding op orde te krijgen?
- Samen te werken met experts die op al je vragen snel antwoord geven?
- Waar geen onverwachte kosten en addertjes onder het gras verscholen zitten?
- Die je proactief benadert en je zo behoedt voor fouten en wijst op kansen?
- Die je meer geld oplevert dan het je kost?