Voordelen van een financieel bedrijfsadviseur
financieel bedrijfsadviseur

De financieel bedrijfsadviseur is een partner die met je meedenkt!

Als je overweegt je bedrijf -opnieuw- in te richten of op te richten moet je heel wat hobbels overwinnen. Dat loopt van de keuze van het bedrijfspand en het personeel tot het dealen met je persoonlijke situatie. En je hebt niet van alles evenveel verstand. Een financieel bedrijfsadviseur helpt je op weg bij tal van vragen. Dit zijn dilemma’s waarin het goed is om zo’n deskundige in te schakelen. 

Moet ik een bedrijfspand aanschaffen of huren?

Als je niet vanuit huis werkt -ook een optie!- heb je een bedrijfspand nodig. Maar waar vind je die? En ga je die kopen of huren? Een lastige beslissing die direct gevolgen heeft voor -de rest van – je investeringen en financiële gezondheid van je bedrijf. Kopen of huren? Met een financieel bedrijfsadviseur werk je de voor- en nadelen uit. En dan gaat het niet alleen om financiële argumenten maar ook om juridische en bedrijfskundige kanten. Zo kun je een onderbouwde en verantwoorde keuze maken.

De financieel bedrijfsadviseur helpt bij het kiezen van de juiste ondernemingsvorm?

In welke vorm giet je je onderneming? Keuzen te over: een eenmanszaak, vennootschap onder firma, besloten vennootschap, stichting. Een financieel bedrijfsadviseur weet het verschil en kan nagaan wat het beste past bij jouw situatie. Hij gaat met jou na wat de fiscale argumenten zijn, welke juridische aspecten een rol spelen en hoe de vorm past bij jouw doelen en bij jou als persoon. Hij geeft je advies om te komen tot de juiste ondernemingsvorm waarbinnen jouw bedrijf het beste werkt.

Moet ik investeren of financieren?

Een bedrijf oprichten of -opnieuw- inrichten kost geld. Misschien heb je dat zelf. Vaak moet je het lenen. Maar wat is het beste? Wat zijn de voordelen en wat zijn de risico’s? Juist bij zulke belangrijke strategische afwegingen is een deskundige sparringpartner onmisbaar. Een financieel bedrijfsadviseur weet waarover hij praat. Hij verdiept zich in de situatie van jouw bedrijf. Zo kan hij kritisch met je meedenken en kun je je financiën op orde krijgen.

Kies ik voor een auto privé of een auto van de zaak?

De auto bepaalt voor een groot deel je mobiliteit. Vaak is die een forse investering of kostenpost. Daarbij spelen persoonlijke voorkeuren, mogelijkheden en fiscale randvoorwaarden een belangrijke rol. Een financieel bedrijfsadviseur helpt je de voordeligste keus te maken.

Hoe vind en houd ik het juiste personeel?

Goed personeel is de basis van je onderneming. Maar welke mensen heb je nodig en voor welke functies? Jij moet als ondernemer de juiste mensen op de juiste plek in het bedrijf krijgen en houden en ze optimaal laten presteren. Je loopt tegen vragen aan als: welke expertise is er nodig op de verschillende lagen van mijn bedrijf, hou voer ik zo’n personeelsbeleid dat ik de juiste mensen ook vasthoudt en dat ze zich verder ontwikkelen? HR is een vak op zich. Een financieel bedrijfsadviseur gaat met je na welke investeringen je moet doen in het aantrekken, belonen en behouden van het juiste personeel. Ook kan hij je ondersteunen bij moeilijke keuzes zoals aannemen, promotie of ontslag.

Wat doe ik in lastige situaties?

Soms dreigt je zaak of jijzelf in moeilijk vaarwater te komen. De markt zit tegen of je hebt meer krediet nodig. Het kan ook zijn dat het met je gezondheid niet goed gaat of dat je relatie in een moeilijke fase zit. Juist dan is het van belang dat je de financiële consequenties goed in beeld blijft houden. Alleen dan kun je de juiste keuzen maken. Een financieel bedrijfsadviseur houdt het hoofd koel en helpt je de moeilijkheden het hoofd te bieden.

Moet ik doorgaan of al stoppen?

Er komt een moment waarop je je realiseert dat jij niet voor eeuwig dit bedrijf kunt runnen. Er komt een moment waarop je moet stoppen. En wat doe je dan? Heb je een opvolger? Verkoop je de zaak? Hoe doe je dat met het pand, de inventaris en de naamsbekendheid? Heb je gespaard voor je pensioen? Kortom, je moet niet alleen druk bezig zijn met je onderneming op de korte termijn, maar ook kijken naar de langere termijn. Kijken wat op een bepaald moment interessant is ook met oog op de oudedagsvoorziening. Je financieel bedrijfsadviseur kan je met zijn financiële know-how begeleiden in deze lastige keuzen. Hij is minder sterk met de zaak verweven en kan daarom objectief advies geven.

Hoe helpt Hofman FMD

Hofman adviseert op het gebied van financieel en management en is gespecialiseerd in MKB bedrijven tot 50 personeelsleden. Heb jij een vraag over één van bovenstaande zaken? Of heb je een vraag over iets anders dat speelt binnen jouw onderneming? Neem dan contact met ons op via de onderstaande knop.

Jouw boekhouding goed geregeld!

Hofman FMD - Boekhouder Zwolle en omgeving

  • Ben jij klaar om voor eens en altijd jouw boekhouding op orde te krijgen?
  • Samen te werken met experts die op al je vragen snel antwoord geven? 
  • Waar geen onverwachte kosten en addertjes onder het gras verscholen zitten?
  • Die je proactief benadert en je zo behoedt voor fouten en wijst op kansen?
  • Die je meer geld oplevert dan het je kost?
Boekhouder Zwolle