De vele voordelen van een tankpas

 

Actieve-boekhouder-in-Zwolle

De voordelen van tankpas of brandstofpas voor ondernemers zijn talrijk. Maar het belangrijkste is dat het je veel tijd en geld bespaart. Met name voor ondernemers die veel op de weg zitten, levert een tankpas veel gemak op. Maar niet alleen voor de ondernemer zelf, ook voor de boekhouder. Werk je als zzp-er of heb je meerdere werknemers en een wagenpark? Dan weet je dat de brandstofkosten een hoge postenkost zijn. Een goede administratie bijhouden om de kosten te beheersen is voor een boekhouder een behoorlijke klus. Een tankpas vereenvoudigt de administratie enorm en dat brengt vele voordelen met zich mee.

1. Steeds meer tankpassen

Er zijn steeds meer tankpassen actief in Nederland, en dat is eigenlijk heel opmerkelijk aangezien de brandstofprijzen maar blijven stijgen. Hoe komt het dat de tankpas in populariteit toeneemt en steeds meer Nederlanders de tankpas kiezen boven het afrekenen met de reguliere pinpas?

2. Voor wie is een brandstofpas aantrekkelijk?

De tankpas is allereerst vooral interessant voor ondernemers. En daar zijn een aantal redenen voor. De belangrijkste reden is dat met het gebruik van de tankpas, de btw gegarandeerd terug te vorderen is. Dit is natuurlijk een groot fiscaal voordeel dat je als ondernemer die veel op de weg zit, veel brandstof verbruikt, niet wilt laten liggen. Wanneer je losse bonnetje inlevert, geeft de belastingdienst deze garantie niet.

3. Volledige factuur

Een bon die je ontvang na het afrekenen bij de pomp, vermeld standaard niet de afnemer. Het kost je dus als ondernemer meer moeite om aan de belastingdienst te bewijzen dat jij degene bent die de brandstof getankt heeft, voor jouw wagen. De fiscus ziet zo’n bon dus ook niet als een volwaardige bon. De btw op de tankbon is alleen aftrekbaar als die terug te herleiden is tot een zakelijke transactie.

Door een tankpas te gebruiken, is dit probleem direct opgelost.

4. Nog meer voordelen van tankpas

Ook wanneer je als bijvoorbeeld als zzp-er zakelijke kilometers rijdt met je privéwagen, heb je voordelen van tankpas of brandstofpas. Met een tankpas kan je een deel van de BTW op gemaakte kosten voor brandstof en onderhoud terugvragen, wanneer de brandstofkosten op je bedrijfsnaam staan.

5. Versnipperde administratie

Tankbonnen zijn voor boekhouders een grote zorg. Het herleiden van de gemaakte kosten naar de onderneming aan de hand van soms wel honderden tankbonnen, is soms simpelweg niet te doen. Vaak ontbreken er bonnen waardoor gemaakte kosten niet te herleiden zijn. Dit zorgt ervoor dat jij als ondernemer, veel btw niet kan terugvorderen en gemaakte kosten niet correct weg geboekt kunnen worden. Dit kan problemen opleveren met de fiscus.

Tankpassen vergelijken

Een tankpas heeft dus vele fiscale voordelen. Voor jou als ondernemer maar ook zeker voor mij als boekhouder! Ben je geïnteresseerd geraakt in het gebruik van een tankpas? Op deze site worden verschillende tankpassen vergeleken. Je kunt er ook gelijk een aanvragen.

Jouw boekhouding goed geregeld!

Hofman FMD - Boekhouder Zwolle en omgeving

  • Ben jij klaar om voor eens en altijd jouw boekhouding op orde te krijgen?
  • Samen te werken met experts die op al je vragen snel antwoord geven? 
  • Waar geen onverwachte kosten en addertjes onder het gras verscholen zitten?
  • Die je proactief benadert en je zo behoedt voor fouten en wijst op kansen?
  • Die je meer geld oplevert dan het je kost?
Boekhouder Zwolle