Wanneer een BV?

Advisering/sparringpartner

Weten wanneer een BV oprichten interessant is

Je bent zzp-er, je hebt een eenmanszaak of VOF. Dat lijkt prima maar misschien betaal je nu wel teveel belasting of loop je onnodige risico’s. Wanneer is een BV een betere rechtsvorm voor jouw zaak. Lees alles over de voor- en nadelen van het oprichten van een Besloten Vennootschap en kom te weten wanneer een BV voor jou de beste keus is.

Bekijk de *video of lees het bericht verder.

*Wijziging 2 juni 2021: het DGA salaris moet vanaf 2021 minimaal €47.000 zijn.

Waarom een BV oprichten?

Soms is het verstandig om een andere rechtsvorm te kiezen voor jouw eenmanszaak of VOF. Een BV oprichten kan een goede oplossing zijn. Hier zijn een paar belangrijke redenen daarvoor.

Wilt u een bv oprichten met terugwerkende kracht? Lees daar alles over in dit artikel: BV oprichten met terugwerkende kracht.

Niet langer (privé) aansprakelijk voor schulden

Soms krijg je ongewild een betalingsprobleem. Bij een Besloten Vennootschap ben je in principe niet privé aansprakelijk voor de schulden van de BV. Je draait ook niet privé op voor een faillissement met alle ellende van dien: gedwongen jouw huis verkopen en schuldsanering.

Minder problemen bij het uitbetalen van personeel

Als een personeelslid -langdurig- ziek wordt betaal je mee aan zijn hersteltijd en je mist tegelijkertijd een kostbare werkkracht. Met personeel dat je in dienst hebt loop je extra risico’s. Bij een BV ben je daar niet voor aansprakelijk.

Financiële voordelen

Met een BV betaal je minder belasting dan bij een eenmanszaak.

Een beter imago

Als BV krijgt een bedrijf een betrouwbare uitstraling van continuïteit en degelijkheid. Je laat zien dat je geen eendagsvlieg bent en gaat voor een langdurige relatie met jouw klanten.

Je kunt het bedrijf gemakkelijker overdragen

Wanneer jouw als eigenaar iets overkomt of als je het bedrijf wilt stopzetten kan de Besloten Vennootschap gewoon blijven bestaan. Een nieuwe directeur kan het bedrijf dan voortzetten en de aandelen overnemen.

BV oprichten? Wanneer kan het

Wanneer een BV op richten een goed idee lijkt, moet je rekening houden met de volgende zaken.

 • Een BV is fiscaal pas interessant als er een winst van €150.000,- of meer gemaakt wordt.
 • De publicatieplicht: je moet jaarstukken opstellen en deponeren bij de Kamer van Koophandel.
 • Er dient een organisatiestructuur opgezet te worden. Denk aan het verdelen van het kapitaal in aandelen en het instellen van bestuur en de aandeelhouders.
 • Een DGA (directeur-grootaandeelhouder) wordt aangesteld met een minimum salaris van € 47.000 (vanaf 2021). Je mag hier slechts onder bepaalde voorwaarden vanaf wijken.
 

Het DGA-salaris omzeilen?

Ben je echt verplicht jezelf en iedere andere bestuurder een bedrag van € 47.000 per jaar te betalen? Je kunt zo’n hoog DGA-salaris omzeilen. Hoe doet u dat?

Verzoek de Belastingdienst om verlaging van het DGA-salaris.
Geef bij het verzoek een prognose van de uitgaven en inkomsten van uw BV en leg uit dat je de komende tijd geen jaarsalaris van € 47.000 uit kunt keren. Je kunt zelfs verzoeken om het DGA-salaris op € 0,- te zetten.

Doe een loonaangifte van nul euro.
Meldt jouw BV aan als inhoudingsplichtige en doe vervolgens iedere maand een zogeheten ‘nul-aangifte’. Aan het einde van het jaar beoordeel je jouw financiële ruimte. Als deze voldoende is, kun je een gedeelte hiervan reserveren voor een investering in de onderneming. De rest keer je uit als salaris aan de DGA.

Meld dat je een start-up of starter bent.
Je mag dan 3 jaar lang het minimumloon van € 20.000 als salaris verdienen.  Zo hoef jij jezelf als DGA niet de verplichte € 47.000 uit te betalen maar kun je volstaan met een veel lager bedrag.

Benoem het soort werkzaamheden.
De soort werkzaamheden die de DGA verricht bepalen ook zijn of haar salaris. Het is aannemelijk dat een schilder geen € 47.000 hoeft te verdienen.

Ga je van zzp naar bv? Houd hier rekening mee!

 • De zelfstandigenaftrek vervalt.
  De directeur van de BV heeft geen recht op zelfstandigenaftrek (in 2021 € 6.670,-). De BV komt ook niet voor de startersaftrek in aanmerking (2021 € 2123,-)
 • Je krijgt geen MKB-winstvrijstelling.
  Een BV heeft geen recht op de aftrekpost MKB-winstvrijstelling. In 2021 is dat 14% van de winst na aftrek van alle andere aftrekposten.
 • Je moet de Fiscale Oudedagsreserve (FOR) afrekenen.
  Binnen een BV geldt de regeling Fiscale Oudedagsreserve niet meer. Als je verandert van eenmanszaak naar een BV dient er te worden afgerekend.
 • Salaris DGA valt onder de inkomstenbelasting en belasting over dividend.
  Het salaris van een DGA bestaat uit loon en dividend. Omdat het uitkeren van dividend belastingtechnisch goedkoper is, is het relatief duur om salaris op te nemen.

Omslag punt: wel of geen bv?

Wel of geen Besloten Vennootschap, dat is nog niet zo’n eenvoudige beslissing. De keuze verschilt per situatie. Het hangt af van de winst, van je toekomstplannen en van jouw huidige financiële situatie. Neem vrijblijvend contact op met onze adviseur via de knop hieronder of bel 038 202 2744.

 
 

Jouw financiele zaken, goed geregeld!

Hofman FMD - wegwijs in finance

 • Ben jij klaar om voor eens en voor altijd jouw boekhouding op orde te krijgen?
 • Samen te werken met een expert die op al je vragen snel antwoord geeft? 
 • Waar geen onverwachte kosten en addertjes onder het gras verscholen liggen?
 • Die je proactief benadert en je zo behoedt voor fouten en wijst op kansen?
 • Die je meer geld oplevert dan het je kost?
Boekhouder Zwolle
Logo hofman wit

Boekhouder Zwolle en omgeving

Als ondernemer wordt je geconfronteerd met veel verplichtingen.
De administratie, belastingaangiften, de jaarrekening e.a.

Je wilt aan al deze verplichtingen voldoen, zonder dat je er veel tijd aan kwijt bent. Hofman FMD is boekhouder in Zwolle en omgeving en is daarom altijd dichtbij, voor een kop koffie of advies op maat voor jouw unieke onderneming.