Is de zakelijke fiets aftrekbaar?

 

Actieve-boekhouder-in-Zwolle

Ga toch fietsen!

Wat kost de zakelijke fiets?

Op de fiets naar je werk is een aantrekkelijk alternatief voor openbaar vervoer of auto. Het geeft energie, spaart het milieu en is goed voor je gezondheid. De zakelijke fiets is aantrekkelijk en wordt nog aantrekkelijker als je weet hoe je omgaat met de belastingvoordelen. We zetten ze voor je op een rijtje.

Fietsende werknemers

Als je je eigen fiets gebruikt voor je dagelijkse ritje van huis naar werk en vice versa  
dan kun je daarvoor belastingvrij maximaal 19 cent per kilometer krijgen.

Als je voor je woon-werk-verkeer een fiets van de zaak gebruikt waarover je een bijtelling van 7 procent krijgt dan geldt die vergoeding niet meer.

Je kunt zo nu en dan de (eigen) auto pakken voor woon-werkverkeer of andere zakelijke ritten of kiezen voor het openbaar vervoer. In die gevallen mag je werkgever daarvoor de normale reiskostenvergoeding betalen (onbelast tot 19 cent of tot de werkelijke kosten voor het openbaar vervoer).

Let op

Fiets je regelmatig je woon-werkverkeer route? Reken dan wel even uit of de fiets van de zaak voordeliger is dan de onbelaste kilometervergoeding.

Voorbeeld

Je woont 15 kilometer van je werk en je fietst het hele jaar naar en van je werk. Je maximale onbelaste vergoeding is dan ca. € 1.300 per jaar bij een full-time dienstverband. Je koopt een prima nieuwe e-bike voor € 3000. Zo kun je om de drie jaar een nieuwe fiets kopen met je kilometervergoeding.

De Tweede Kamer wil overigens de onbelaste kilometervergoeding per 2023 verhogen. Het voordeel van deze vergoeding wordt dan nog groter.

Fietsen en een eigen onderneming.

Heb je een eigen onderneming? Dan gelden de regels zoals hieronder aangegeven.

Je bent directeur-grootaandeelhouder (DGA).
Dan ben je ook gewoon werknemer. En dus geldt de bijtelling net als voor een gewone werknemer. De kosten van de fiets van de zaak komen ten laste van de winst.

Je bent ondernemer voor de inkomstenbelasting (IB-ondernemer).
Hierbij zijn de regels voor een fiets van de zaak wat ingewikkelder.

 • De fiets mag pas op de balans wanneer deze meer dan 10 procent zakelijk gebruikt wordt.
 • Wanneer dat zo is, kun je ook de andere kosten van de fiets (verzekering, afschrijving, onderhoud, reparatie, stalling) in mindering brengen op de winst.
 • Jaarlijks wordt 7% van de consumentenadviesprijs van je fiets bij je winst opgeteld.
  Is de fiets duurder dan €450  (excl. BTW), dan kun je mogelijk investeringsaftrek op de fiets krijgen.
 • Op een elektrische bakfiets of een speed pedelec kun je ook Milieu-Investerings Aftrek (MIA) en Willekeurige Afschrijving Milieu-Investeringen (Vamil) krijgen.
 • De BTW mag je terugvragen voor zover die betrekking heeft op het zakelijke gebruik. Ook woon-werkverkeer wordt voor de BTW beschouwd als ‘zakelijk gebruik’.

Je kunt als IB-ondernemer aan je werknemer een fiets ter beschikking stellen. Je kunt kan dan sowieso in aanmerking komen voor een van de belastingvoordelen. De beperking dat de fiets minimaal 10% zakelijk moet worden gebruikt geldt dan niet. Die kosten zijn zakelijk en aftrekbaar en je kunt alle BTW over de eerste € 749 (per fiets, inclusief BTW) van de aankoopprijs terugvragen.

Ingewikkeld?

Misschien kom je er niet helemaal uit met al die regels rond de fiets. Neem dan contact op Hofman FMD. Samen komen we er wel uit.

Jouw boekhouding goed geregeld!

Hofman FMD - Boekhouder Zwolle en omgeving

 • Ben jij klaar om voor eens en altijd jouw boekhouding op orde te krijgen?
 • Samen te werken met experts die op al je vragen snel antwoord geven? 
 • Waar geen onverwachte kosten en addertjes onder het gras verscholen zitten?
 • Die je proactief benadert en je zo behoedt voor fouten en wijst op kansen?
 • Die je meer geld oplevert dan het je kost?
Boekhouder Zwolle